2020. december 1-jén kezdtem el munkámat a PeKH-ben. Természetesen, mint minden kezdés, nagyon sok izgalommal, várakozással és kíváncsisággal járt. Belecsöppentem egy összeszokott, prosperáló, kreatív közösségbe. Tudatosult bennem, hogy nem csak nevében, hanem működésében is jelentős dolog a közösségi szellem, ami a szakmaiság mellett két módon is megmutatkozik: egyrészről a szervezeten belül nem vagy magadra hagyatva a feladataiddal, konstruktívan vesz mindenki részt a munkában, másrészt Pestújhely tágabb és szűkebb környezete organikus összetartó közösség, amelynek fontos színtere és része a HÁZ.

Az első hét az ismerkedés jegyében zajlott, új kollégáim megmutatták a ház sokszínű arculatát.

Nem vállalkoznék első nekifutásra, hogy az egész rendezvénystruktúrát visszamondjam, inkább megelégszem azzal, hogy a hozzám közelálló, rendezvényekről gondolkodjak.

Nagyon szép hagyományokkal rendelkezik a ház. A helytörténeti kiállítások, már évek óta mutatják meg a település múltját, Pestújhely ezernyi arcát. És persze a Pestújhelyi Napok című rendezvénysorozat, amely minden nyáron, a családi naptól a kerti kocsmák koncertjein át a színházi előadásokig a színes kutúra és szórakozás ezer lehetőségét kínálja vendégeinek.

Bár rövid ideje vagyok itt, de már sikerült bekapcsolódni két rendezvény szervezésébe és kivitelezésébe.

A vírus helyzet miatt mostani online rendezvényeink (sorozataink) később megtarthatók lesznek közönség előtt is. Egyik ilyen új programunk az Ismeretlen Ismerős, amely két ember párbeszédére és kíváncsiságára épülve mutatja be Pestújhely meghatározó embereit, közösségeit, kezdeményezéseit. Első beszélgetőtársam Szusza József volt, aki igazi lokálpatriótaként mesélt a hely múltjáról, a Pestújhelyi Fiatalok működéséről és sok minden másról.

Hasonló, de tematikájában más online sorozat a Merítő, melynek első vendége Venczel Móni énekes, a Ringató program munkatársa volt, akinek segítségével  a ringató program mellett bemutattuk egy életszerető, vidám, sikeres ember portréját, és persze beszéltünk zenéről művészetről, a gyerekek fontos szerepéről.

Első két hónapomról elmondható, mint az „ismeretlen ismerős”, én is elindultam egy nagy felfedezőútra, ahol ismerkedem egy új közösség értékeivel, szokásaival és összetartásával.

2021. január, Bleier Gábor