2022. szeptember 17-18-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmából bicajos és gyalogos, vezetett túrákat tartunk a kerületi mesevilágba, a MÁV telepre.

A 19. század fordulója táján a Magyar Királyi Államvasutak a nagyobb pályaudvarok és műhelyek közelében országszerte több lakótelepet épített dolgozói számára. Bár mára az épületegyüttesek pusztultak, változtak, sok mind a mai napig áll, és mesebeli hangulatával, figyelemre méltó történetével vonzza a látogatókat.

A kerületi MÁV-telep „a mi MÁV-telepünk” talán a legismertebb a fővárosiak közül. Egykor hatalmas volt. Sajnos,  mára sok részét lebontották, nagy  forgalmú  körút és autópálya halad át rajta. És mégis… így is szép, s figyelemreméltó!

Története a Nyugati pályaudvar mellett működő vasúti műhely az agglomerációba, a rákospalotai Istvántelekre való telepítésével kezdődött. Hogy hogyan folytatódott, nos, ez is kiderül túráinkon. Ugyanis immár hagyomány: minden évben a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatának keretében a XV. kerület épített örökségének gyöngyszemét, a MÁV telepet járjuk körbe kerékpárral.
időpontok
2022. szeptember 17. 10.00 óra, (kerékpáros túra)
2022. szeptember 18. 10.00 óra (séta)
2022. szeptember 18. 14.00 óra (kerékpáros túra)

Időtartam: 2,5 óra

Ára: 1500ft/fő

JEGYVÁSÁRLÁS

Indulás  MÁV-Telepi Jézus Szíve templom elől,  és ugyanide érkezünk vissza.

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól (gyermek csak szülői felügyelettel)

A túrát vezeti: Barta Ildikó a Kozák téri Közösségi Ház vezetője
Kis Emőke és Werschitz Annamária a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai

Egyéb információ: kis.emoke@csokonai15.hu ; 06303323225