Egy új kezdeményezés indult 2020 végén a PeKH-ben, amelyben bemutattuk Pestújhely meghatározó embereit, szervezeteit, történéseit a legközvetlenebb módon, két, egymás számára ismeretlen ember találkozásában, párbeszédében. Ez nagyon jó alkalom volt számomra, hogy mint új munkatárs, friss szemmel és fülel tudtam szembesülni egy virágzó közösség és település meghatározó embereivel.

Kis mozaikokban ismertem és ismertettem meg Pestújhely meghatározó emberein keresztül egy szűkebb település mindennapi életét, értékeit. Egy kicsi, izgalmas, online utazásra hívtam a kedves érdeklődőket Pestújhelyből elindulva, és eljutva egészen a nagyvilágig.

Az első három beszélgetésben megismertünk egy vérbeli hajóst, aki, mint egy jó animátor, a szárazföldön is megszervezi és élénkíti szűken és tágan vett környezetének mindennapjait, majd gasztronómiai és kulturális   utazásra mehetünk egy lakásétterem kezdeményezés kapcsán, amely szintén a szomszédoknak indult, de sokkal-sokkal több lett belőle. Végül egy igazi ember- és állatbarát, foglalkozására nézve gazdasági vezető volt a vendégem, akinek életfilozófiája és attitűdje minden részletében az élet feltétlen szeretetéről szól.

Élettörténetek, filozófiák, tervek, az ismeretlen és az ismert világ felfedezése, ahol mi, magunk is megváltozhatunk. Ezek a beszélgetések, epizódok a közösség ismert embereivel, kirajzoltak egy sokkal színesebb és mélyebb képet annál, mint amit egy nagy kerület kicsi részének életéről feltételeznénk. Izgalmas játék volt ez nekem, az „ismeretlenek”, így feltérképezni egy új helyet.

A riportok végén a bennünket nézőkkel  együtt járjuk Pestújhely régi, poros utcáit és szurkolunk azért, hogy új (kinek régi) barátaink tervei sikerüljenek. Közösen éljük át életük izgalmas, tartalmas emlékeit, miközben megismerünk egy élő, kreatív közösségi helyet, jelesül Pestújhelyet, ahol hétköznapjainkat éljük.

A sorozat a járvány ideje alatt jött létre azért, hogy nem maradjunk közösségi és kulturális táplálék nélkül, ám ha véget ér a pandémia, élő közönség előtt is szeretnénk folytatni az utazást – embertől emberig.

Bleier Gábor, Pestújhelyi Közösségi Ház