MAGYAR KULTÚRA NAPJA – 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás
2023. január 20. 12:00 (péntek)
A MÚOSZ FOTÓRIPORTEREK SZAKOSZTÁLYA és a CSOKONAI15 – Csokonai Nonprofit Kft. szervezésében 2023. január 20-án, pénteken, 12 órakor nyílt meg a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Helyszín: 1153 Budapest, Hubay Jenő tér

A kiállítást Cserdiné Németh Angéla polgármester és Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter nyitja meg.

A tárlat szomorú aktualitása Móricz-Sabján Simon fotográfus halála, aki Második élet című képriportjáért a MÚOSZ Nagydíjának nyertese volt ebben az évben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért

Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával nyerte el.

 

A kiállítás alkalmával megjelent Az év fotói album, amely harminc éve kisérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba benevezett képek száma összesen: 5810.

A helyezések mellett különdíjakról is döntött a zsűri. A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű megtekinthető ide kattintva. A díjazottak névsora és az eredményhirdetéshez kiadott képek letölthetők ugyanitt.
A pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is.

Molnár István-díj a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout:
A díj nyertese Heltai Ákos tipográfus. A díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers.

Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumáért, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar, vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte. A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.
A díj nyertese: FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet; ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció Salát Zalán Péter, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla.

Ingyenes !

kép: természet és tudomány sorozat, Milan Radisics Kozmai Roxy kalandjai_001