Edd magad egészségesre! -Közösségi miszókészítés
2025. június 20. 18:00 (péntek)

Edd magad egészségesre!
Közösségi miszókészítés – A Koji gomba alapjai

Június 20. péntek 18.00-20.00

Pestújhelyi Közösségi Ház

A miso az egyik legelemibb, legelegánsabb, legfinomabb, legélőbb alapanyag. A japán konyha egyik alappillére. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, élő enzimeket tartalmaz, oldja a koleszterolt, így segítheti a szívbetegeket, magas vérnyomásban szenvedőket, segítheti a szervezetet megtisztítani a mérgektől.

Különböző formáit több ezer éve fogyasztják levesekben, szószokban, tésztákkal, kenyérrel, salátákkal, süteményekben. Ízvilágára jellemző az úgynevezett ötödik íz, az umami. Hagyományosan koji nemespenész gomba által fermentált szójababból vagy tönkölyből, rozsból vagy búzából készül. A kortárs konyhaművészetben sok más alapanyagból fermentált misót is ismerünk. Készülhet algából, vargányából, régi kenyérből, akár szöcskéből, méhlárvából is. Hasonló eljárással készül, mint a szójaszósz, tehát, aki megismeri a miso készítés alapjait, az onnantól sok más koji alapú erjesztményt is el tud majd készíteni.

Az előadás során közösen készíteni fogunk egy egyszerű, csicseriborsó misót, melyből mindenki vihet magával. Ezen felül megismerkedünk a misoért felelős koji nemespenész gomba különböző használati módjaival: az említett misón és szójaszószon túl amazake és szaké elkészítésével illetve a koji pácként való használatával is; és a termesztéséhez szükséges egyszerű, otthoni inkubátor körülmények kialakításával is.

Kérem mindenki hozzon egy jól záródó, kis befőttesüveget, illetve tollat, papírt és a jegyzetek tárolására szolgáló mappát.

A program díja: 7000 Ft/fő/alkalom

Jelentkezéshez kérlek írj egy e-mailt, a neveddel, a tanfolyam címével és dátumával a rendeles.savala@gmail.com-ra és egyben a jelentkezes.pekh@csokonai15.hu e-mail címre.

Minimum 10 fő szükséges a program indulásához