„Mézes-mázos csupaszív”
2022. november 6. 10:00 (vasárnap)
November 6. vasárnap 10-15 óra
„Mézes-mázos csupaszív

– írókázott és ütőfás mézeskalács készítő foglalkozás Szmelo Judit és Seregély Mirtill vezetésével

„…ha örömöt akarunk, a jót kell utánoznunk, az igazat kell újrateremtenünk, a szépet újra álmodnunk. És meg kell osztanunk titkainkat. Szét kell szórnunk aranyainkat, mert igazán csak az a miénk, amit másokba átültetünk, másokkal megértettünk, elfogadtattunk.” (Tar Károly: Erdélyi mézeskalács)
Ezen az alkalmon két nagy mester: Seregély Mirtill és Szmeló Judit népi iparművész mézeskalácskészítő lesz a vendégünk. Írókázott és ütőfás mézeskalácsok készítésének történetét, titkait, és különböző érdekes mintájú faformákat láthatunk és próbálhatunk ki. Megtudhatjuk hogyan kell gyúrni, mikor kell lekenni.
A foglalkozásra érkezők receptekkel és szép mézesekkel térhetnek haza.
Szmeló Judit 2018 óta oktatja a mézeskalácskészítést és írókázást. „A mézeskalácsosság nem csupán “fizikai munka”, a mézesbáb nem csupán édesség, hanem szívvel-lélekkel készülő, üzeneteket közvetítő ajándék” vallja ő.
Seregély Mirtill Svájcban kezdte el gyűjteni a mézeskalácsütőfákat, majd különböző múzeumok és gyűjteményekben folytatta a kutatásait. Álma a mára csaknem teljesen feledésbe merült, egyszerűen szép, szépen egyszerű ütőfás mézeskalácsos technika újjáélesztése, népszerűsítése, a magyar múzeumi mézeskalácsformák mintakincsének és a régi recepteknek további kutatása, bemutatása, átadása.

Részvételi díj. 10 000 Ft

Foglalkozásaink létszámhoz kötöttek, ezért programjainkra előzetes jelentkezés szükséges: reg.kozak@csokonai15.hu
,