TELTHÁZ! * Solo – Snétberger Ferenc koncert – MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2024
2024. január 22. 18:00 (hétfő)

Solo – Snétberger Ferenc koncert – MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2024

2024. január 22., hétfő 18:00 óra

A kritikusok és a közönség részéről világszerte a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként számon tartott előadójának estje.

 A klasszikus és jazz zenében kifejlesztette egyedi stílusvilágát, amelyet a natív roma dallamok, flamenco gitár technikák, samba ritmusok és JS Bach inspirálnak, mintegy hidat építve a ma és a tegnap között. Snétberger szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta.

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In Memory of My People” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet 2007-ben a Holokauszt Emléknapon a New York-i ENSZ-központban is előadtak. A darab erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen.

Snétberger Ferenc Alapító-névadója, művészeti igazgatója a 2011-ben Felsőörsön létrehozott Snétberger Zenei Tehetség Központnak, és számos elismerés birtokosa. 2002-ben díszpolgárrá avatta szülővárosa, majd 2010-ben Budapesttől részesült hasonló kitüntetésben. Két évvel később, a Magyar Köztársaság Érdemrendjét, 2014-ben Kossuth-díjat kapott.  2021-ben a Német Köztársaság Érdemkeresztjét é a Német Jazzpreis 202-t vehette át.

Számos szólóalbuma jelent meg, több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USÁ-ban is. A Keller Quartett-tel készült legújabb albuma a Hallgató 2021-ben jelent meg az ECM New Series válogatásában, amely az In Concert szólóalbumát és a Anders Jorminnal és Joey Baronnal készült Titok című trióalbumot követi.

Jegyár: 900 forint

Fotó: Kleb Attila

Ferenc Snétberger & Concerto Budapest „In Memory of my People”