Zöld Jövő Szabadegyetem
2024. február 17. 11:00 (szombat)
Zöld Jövő Szabadegyetem
Aprókertek Pincészet – a szőlő metszése, kezelése, filozófiája

Február 17. szombat 11:00-13:00
Pázmánd szabadtér

Belépőjegy a helyszínen: 2500 Ft
Mozduljunk ki a hidegbe, szélbe, ködbe, napfénybe, térbe, tájba!
Monotóniába, hosszú-hosszú tőkék soraiba, a szőlőmetszés tudnivalói közé, a fajtaválogatás, a telepítés, a terroir megismerésének titkai közé, a szőlőkezelés munkálatainak megértésése felé, a borban rejlő munka kitettségének megtapasztalása felé.

Veliczky Zoltán és Schubert Ádám lesznek házigazdáink, akik városi gyökereiket elengedve különleges életformába kezdtek szőlőskertjeikben. Szőlészeti tapasztalataikból, a megélt
mindennapokból, a kísérleteikről, szemléletmódjukról Ádám tollából blog is született, amely líraian adja tudtunkra az életformában rejlő kihívásokat, változatosságot és egyhangúságot, próbálkozást, munkát és újítást, felfedezést és ökológiai szemléletet. Természetesen bele is kóstolhatunk a borokba – már aki nem vezet hazafelé.

A programra réteges öltözködés és előzetes (limitált létszám) jelentkezés szükséges:
reg.kozak@csokonai15.hu
Helyszíni látogatói belépő: 2500 Ft

Ízelítő az írásokból: „Huszonéves fővárosi srácból úgy lettem negyvenes szőlőhegyi parasztgazda, hogy a kezdetektől fogva se szakirányú végzettségem, se egy huncut vasam nem volt hozzá. Volt és van viszont egy álmom és hitem. Társakat kaptam és barátokat, segítséget a családtagjaimtól és néha egészen váratlan helyekről. … Azt hiszem, mindezt nem lehet mesterségnek tekinteni, sokkal inkább létformának. Persze papíron nem is vagyok sem szőlész, sem borász. Csak egy ember a kertben, aki jól érzi magát, és a maga erősen korlátos
módján igyekszik tenni az életért. És nagyon örül, ha némi szőlő is terem, borrá alakul, és megoszthatóvá válik néhány gondolat társaságában. … Nem lehet tudni semmit előre, de mindig mindenre felkészültnek kell lenni. Járni a szőlőt minden nap. És figyelni. Nagyon figyelni.”