Gondolkodásának, életvitelének középpontjában a természettel való harmóniában élés áll, amit nem csak a saját életében, de munkájában is kiemelt ügynek gondol. Januárban vette át a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tagintézményeinek legkissebikét, a Kozák téri Közösségi Ház vezetését, ahol a régi programok mellett számos újat is tervez. A családias Házról, terveiről is beszélgettünk Barta Ildikó intézményvezetővel

Januártól vezeted az intézményt. Mik azok, amelyek így, elsőre leginkább jellemzik a házat?

Napfény, családias, bensőséges hangulat. Az idejárók nagy része ismeri egymást, nagyon jó közösséget alkotnak. És ebbe a hosszú évek alatt formálódott közösségbe szeretném bekapcsolni előző munkahelyem, a könyvtár látogatói törzsközönségét.

A Csokonai Kulturális Központ Könyvtárából neveztek ki a Kozák téri Ház vezetőjének. Mennyire tudod az ott szerzett tapasztalataidat, az ottani jó programok egy részét itt kamatoztatni? Vagy nagyon más a két intézmény feladatköre, egy kialakult közösséget, programjait egyelőre csak finoman lehet a saját elképzelésed szerint alakítani?

Ez a két dolog, az én korábbi munkáim, illetve az, ami a Kozák téri házat jellemzi, tökéletesen kiegészítik egymást. Persze, új arculatot jelent, hogy hozom magammal az elképzeléseimet, de úgy látom, nagyon jó egységet tud alkotni a két rész. Fel kell vennem az itteni ritmust, a Kozák téri háznak vannak nagyobb rendezvényei, ezeket is figyelembe kell vennem a tervezésénél. Mivel a korábbihoz képest új gazdasági szemléletben működünk, újra kellett gondolnunk a kurzusaink létjogosultságát, anyagi kondícióit. Abba is nagy energiát kell fektetnünk, hogy ezek minél dinamikusabbak, minél működőképesek legyenek. Az a személyes attitűd, amit eddig képviseltem, egy időre talán kicsit háttérbe szorul, de ha összeálltak már a nagy programok, például a Kozák téri Nap programja, visszaállhatunk a mindennapi menetrendre, ahova az ismeretterjesztéstől a mozgáson át nagyon sok tervem van.

Amikor átvettem az intézmény vezetését, megfogalmaztam magamnak azt a három lábat, amit mindenképpen szeretnék tartani. A mozgás nagyon élő, eleven pontja a közösségi háznak, az e köré szerveződő csoportoknak régi múltjuk van, jól működnek. A mozgás az egészségmegőrzés fontos alappillére, kapcsolódik a könyvtárban szervezett, a tudatos, minőségi táplálkozás alternatíváit bemutató programokhoz. És ugyanilyen fontos számomra a környezettudatosságra való odafigyelés, a környezettel együttérző gondolkodás. Abszolút kiegészíti az egészségre való törekvésnek ezt a lábát a mozgás. A harmadik láb a Csináld magad! azaz az ünnepkörökhöz, a karácsonyhoz és a húsvéthoz kapcsolódó programok, amelyek korábban is nagyon hangsúlyosak voltak a ház életében és a korábbi helyem működésében is. A kézműves foglalkozások, mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, hiszen az alkotás vágya mindenkiben ott van. Ezt szeretnénk kibővíteni szeptembertől kreatív és művészeti foglalkozásokkal.

A programok között számos olyan található, amely ezt a környezettudatosságot, az egészséges életmódot, a test és a lélek harmóniájának fontosságát hangsúlyozza. Mennyiben határozza meg ez az életmód a saját életedet is?

Mindig fontos része volt az életemnek a természet, gyerekként kertes házban nőttem fel. A csontjaimban vannak ezek a tapasztalatok, a diplomamunkámat is az öko-falvakból írtam. Szerencsémre Budapesten is kertes házban élünk, így ezt a családi hagyatékot vihetem tovább a virágokkal, a gyümölcsfákkal, a palántáimmal. Úgy éreztem, ezt a részleges önellátás felé irányuló tudást fontos átadnom itt a kerületben is, hisz sokan élnek kertes házakban. Újratanulni a tartósítás módjait, és a lehetőségekhez képest tiszta élelmiszer termesztésének gyakorlatát. Már a könyvtában is több előadást szerveztem, amelyek a közösségi kertek létrehozásáról szóltak. Öröm, hogy 15. kerület lakótelepi részében is létrejöttek ilyen közösségi kertek, biokertészet, ami a természettel való kapcsolatfelvétel lehetőségét nyújtja az itt élőknek. Ezt a biokertészeti programsorozatot itt is tovább viszem.

Hat tagintézménye van a Csokonainak, mindegyikben vannak családi és ifjúsági programok. Mi a kézjegye, mi a logója a Kozák térnek?

A Csokonainak nagyon jó együttműködő csapata van, mindenki beleteszi szívét-lelkét a közös gondolkodásba, a közös programokba. A környezettudatos gondolkodás, ami bennem működik, szinte minden kollégámnál ugyanilyen meghatározó. Bár a Csokonai minden házában ott van ez a környezetet féltő, a világgal harmóniában élő gondolkodás, de ránk ez biztosan nagyon jellemző kézjegy. A nagyobb egységeink jobban koncentrálhatnak a művészeti programokra, a színházra, a koncertekre, nálunk mindössze hatvan fő fér be a nagyterembe, ami meghatározza, korlátozza a mozgásterünket. De éppen most készülünk a Hangfoglaló programunk következő, a Zajnal koncertjére. Fantasztikus világzenét játszanak. Ha lesznek pályázati lehetőségeink, a világzenei vonalat és az előadásokat nagyon szeretném még hangsúlyosabban behozni a házba. Tervezzük már a nyarat, a Májusi Zsongást a Kozák téren, a nyári táborokat és a szabadtéri nyári programokat, de talán az ősztől indulnak el azok az új programok, amelyek mutatják azt is, hogyan tervezzük a Ház jövőjét. Szeretnék meghívni világot járó előadókat, akik fényképeken és a történeteiken keresztül visznek el bennünket izgalmas tájakra. Egészen biztos, hogy az egészséges táplálékok, a gasztronómia, a gyógynövények világa és mindemellett a kétkezi alkotói tevékenység kiemelt szerepet kap a programjainkban.

Ki a célközönség?

Ezt nem kell eldönteni, azt tűztem ki célul, hogy mindhárom generációt találjuk el a programjainkkal. A gyerekeknek most még csak a tánc és az angol mondókázó foglalkozás van, de ahogy korábban is nagyon sokféle gyerekprogram jellemezte a házat, úgy ezt újra szeretném építeni. Van nyugdíjas körünk, előadások, meridián-klub a felnőtteknek. És szeretnénk nyitni a családok felé, például születésnapok megrendezésére helyet adni, meg mindenféle családi programot szervezni.

Arra szinte minden közösségi ház panaszkodik, hogy a covid megtépázta a korábbi közösségeket. Újra kell építeni ezeket?

Sajnos én is ezt tapasztalom, hogy sokan nehezen mozdíthatóak ki. A járvány alatt nagyon sok videóelőadást szerveztem a biokertészettel kapcsolatban. Hihetetlenül nagy látogatottsága volt. Most, amikor a fizikai térben próbáljuk ugyanezt, azt látom, nagy feladat újraszervezni az embereket. Most készülünk az esőkertekről szóló előadásra, ami a csapadékvíz más szemléletű kezeléséről szól majd, bízom benne, hogy olyan izgalmas a téma, hogy sokan fognak eljönni. A kék zöld infrastruktúra újragondolása az önkormányzat szakembereit is érdekelheti. De sok munkát és energiát kell abba fektetnünk, hogy újraépítsük a csapatokat. Ennek fontos állomása lesz az az áprilisi sportnap, ahol rengeteg sportot, a latinity-t, a jógát, a csikungot, a power-steppet, gerinctornát és sok más sportot lehet majd kipróbálni. A BTF részeként a Májusi Zsongást is ajánlom a Kozákon, május 15-én, vasárnap, ami csereberétől az alkotásig sok aktív elemet foglal majd magába.

Miben kell nagyon jónak lenni, hogy minél többeket megszólítsatok?

Talán a legfontosabb az a személyesség, ami ebben a házban mindig jól működött. Nagyon bensőséges az oktatókkal, az itt dolgozókkal a kapcsolat, ezt a vonalat én is szeretném tovább vinni. Nagyon szeretek kísérletezni, új ötleteket, új nekem is fontos dolgokat megmutatni a közösségnek. Bennem azt hiszem, az érdekességekre való nyitottság nagyon jellemző, s egyik ötlet, program hozza a másikat. Bízom benne, hogy hamar megtaláljuk egymáshoz a kulcsot.

Marton Éva