A Tizenötödik kerület kulturális intézményeit működtető, valamint a kerületi közművelődési feladatokat ellátó Csokonai Nonprofit Kft. „Játszó Terek” címmel második alkalommal ír ki pályázatot az előadó-művészeti területen működő, referenciával rendelkező színházi társulatok, alkotóműhelyek és művészek számára, színházi, táncszínházi, illetve összművészeti produkciók bemutatására és továbbjátszására. Pályázni három kategóriában lehet, érzékenyítő, integratív és reflektív előadások terveit várják.

Tavaly évad elején hirdette meg először a Tizenötödik kerületi kulturális élet szervezéséért felelős Csokonai Nonprofit Kft. a Játszó Terek pályázatot, melynek célja, hogy a kerületi intézmények színpadai megteljenek élettel és közben a független előadóművészeti területnek segítő kezet nyújtson a szervezet. Az előző évadban négy produkció kapott lehetőséget a bemutatkozásra, melyből eddig egy került közönség elé, a többi előadás megvalósulása további források függvénye. A 2023 januárjában bemutatott független produkció, a zenés Köldökzsinór-varieté előadás Csábi Anna rendezésében, Györgyi Anna, Szegvári Júlia, Sárközi Nagy Ilona és Kosznovszky Márton szereplésével a szülővé válás szépségeit és nehézségeit járta körül. A friss és humoros előadás nagy érdeklődésre tartott számot és várhatóan idén is rövidesen műsorra tűzi a Csokonai.

A Játszó Terek 2.0 célja már nem csupán ősbemutatók létrehozása, hanem az előadóművészeti terület segítése a sikeres előadások továbbjátszása területén is. A szervezet infrastrukturális támogatást szeretne biztosítani az előadóművészeti területen működő szakmai csoportok számára, ismerve a fővárosi játszó- és befogadóhelyek bezárása miatti egyre nehezebb helyzetet. A pályázók három tematikában jelentkezhetnek, így integratív, érzékenyítő és reflekítv előadásokhoz biztosítaná a megfelelő színvonalon való felkészülés és bemutatás feltételeit a Csokonai15.

A pályázók számára a Csokonai15 biztosítja a próbaidőszakhoz és a produkció bemutatásához szükséges infrastrukturális hátteret a produkció hirdetését és reklámozását, a jegyértékesítési rendszer használatát, illetve a helyszíni lebonyolításához szükséges háttérszemélyzetet. A tavalyi kiírástól eltérően idén financiális hozzájárulást is vállal a Tizenötödik kerületi szervezet, és a nyertes előadásokat egyenként 500.000 forinttal támogatja.
A pályázaton részt vehetnek előadó-művészeti területen működő, referenciával rendelkező előadóművészek, társulatok, alkotóműhelyek, művészeti csoportok. A pályázat beadási határideje: 2023. október 31. éjfél.

A pályázat bírálói bizottságában helyet foglal a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Beke Károly, illetve Bátyai Edina, a Csokonai15 közművelődési ügyvezetője. Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Függetlenül Egymással KHE elnöke, a Jurányi Ház vezetője és Upor László dramaturg. A kategóriánként kihirdethető nyertes előadások számát a bizottság fogja meghatározni a beérkező pályázatok függvényében.

A pályázati eredményeket a Csokonai ANNO Fesztiválhónapjának nyitó rendezvényén, 2023. november 17-én – a névadó Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulóján – fogják kihirdetni.

A pályázati kiírás itt elérhető.