A biokertész kör a Kozák téri Közösségi Házban hónapról hónapra egy-egy izgalmas témában tart előadást, bemutatót. Következő eseménye március 17-én, 18-19.30 óráig „A talajmegújítástól a mézbogyóig” címmel, Vincze Ambrus kertészmérnök és növényorvos előadása lesz.

Az előadó a magyarországi talajmegújító tanácsadók egyike. Miért kell a talajt megújítani? A folytonos forgatás során talajaink kimerülnek, a műtrágyák pedig kiölik az életet adó mikroorganizmusokat belőle. Regenerálni növényekkel, élő gyökerekkel és mikrobiális élettel lehet. A talajmegújító mezőgazdaság (TMMG) olyan technológiai keretrendszer, amely segíti a termőtalaj regenerációját, a biodiverzitás növelését, a víz- és tápanyagciklusok javítását, az ökoszisztéma szolgáltatások bővítését, a szénmegkötés támogatását és növeli a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességét. A TMMG központjában a talaj és termesztett környezet egészsége áll az egészséges talaj – egészséges növény – egészséges ember hármasával. A talajmegújító mezőgazdaság a házikertekben és kis gazdaságokban gyakran ideológiai elvekre épül, mint a permakultúra, agroökológia, agrárerdészet.
A talajmegújító mezőgazdaság széleskörű lehetőséget biztosít a környezettel minél inkább együttműködő termesztéstechnológiák alkalmazására. A TMMG megoldásai egyaránt hasznosak a konvencionális és biotermesztők számára is. A talajmegújítási folyamat során javul az ökológiai változatosság és tápanyag körforgás.

A talajmegújító mezőgazdaság alapelvei:
1. A talajbolygatás minimalizálása
2. Növényi változatosság
3. Takart talajfelszín
4. Élő gyökerek
5. Állatok integrálása

Mindezt hogyan lehet megvalósítani a ház körül, a kertben? Erre kapnak választ az előadás résztvevői.
De, Vincze Ambrus nemcsak a talaj, hanem egy kiskertekben is elférő különleges növény, a nagy antioxidánstartalmú, így rendkívül egészséges mézbogyó „nagykövete” is. A különleges növényről, és a talajmegújításban játszott szerepéről is szó esik majd.

Belépő: 1500 Ft
Jelentkezés: reg.kozak@csokonai15.hu

Helyszín: Kozák téri Közösségi Ház Gábor Áron utca 58./C