Az Epres sor és a Bácska utca kereszteződését sokáig egy rossz állapotú pavilonsor csúfította el. Ezért már régóta adta magát, hogy kezdeni kellene a térrel valamit.

„Aki régi rákospalotai, az tudja, hogy itt milyen állapotok voltak” – mondta Tóth Imre alpolgármester. „Ezen mindenképpen változtatni kellett, és ez a változás most meg is kezdődött végre” – tette hozzá.

Szilvágyi László, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, már korábban is volt próbálkozás a közterület rendbetételére, de ehhez nem sikerült eddig forrást találniuk:

„Próbáltunk pályázni a fővárosnál a tér felújítására, de sikertelenül. Pedig a lakossággal történt egyeztetésekből kiderült, igenis van igény a felújításra. Nagy segítséget jelentett számunkra a Csokonai Nonprofit Kft, amely önkormányzati cég végre forrást talált a munkálatok elkezdéséhez.”

A Csokonai Nonprofit Kft. ugyanis a Budapest Tuning pályázaton támogatást nyert a közterület közösségi térré való átalakításához. „Ritkán fordul elő, hogy egy kulturális és közművelődési intézmény egy közterület-felújításában vegyen részt. Most egy ilyen ritka pillanathoz érkeztünk.” – mondta Beke Károly, az önkormányzati cég ügyvezetője.

A Budapest Tuning kreatív ötletpályázatot a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. közösen hirdette meg. Erre pályázott a Csokonai Nonprofit Kft. az Epres sori kis parkkal, és ezen nyert támogatást tervei megvalósításához. A pályázat lényege a főváros köztereinek a „felturbózása”, azaz olyan közterületek kialakítása, amely az új közösségépítő szabadtéri események lebonyolítására, illetve kreatív városi kísérleti projektek lebonyolítására is alkalmassá teszi a területet.

A Csokonai Nonprofit Kft. által megtervezett pop-up park és piac megvalósításához először a már említett pavilonsort kellett elbontani. Ezt a XV. kerületi önkormányzat vállalta. Ezt követően pedig már a Csokonai vette át a terület rendezését. Az október 10-i bejáráson kiderült, az alapvetően zöld területen egy kisebb burkolt tér, illetve egy sétány lesz kialakítva, a területen lesz majd fűszernövény-ágyás, és több fából készült köztéri bútor, piknikasztal, ivókút és trambulin is.

Beke Károly elmondta, a felújítást követően a terület közösségi események megtartására is alkalmas lesz, és a Csokonai ezek megszervezésében is segíteni szeretne az itt élőknek:

„Ez a magyarázat arra, hogy kulturális és kommunikációs cégként egy térfelújításban is részt veszünk.”

 

Fotó: Nagy Botond