A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban augusztus 3-án mutatják be Göncz Árpád Mérleg című drámáját, ezzel tisztelegve a 100 éve született volt köztársasági elnök és író emléke előtt. Augusztus 3., a volt köztársasági elnök beiktatásának évfordulója. Az alkotói csapatot a Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. közös produkciójának  sajtótájékoztatóján mutatták be a Pestújhelyi Közösségi házban. Az eseményen a részvevők a dráma egy rövid részletének felolvasását is meghallgathatták.

Az előadást Kerkay Rita rendezi, a Nőt Varga Mária, a Férfit Zsótér Sándor alakítja.

Tömören  a cselekmény: Az egykori szerelmes pár 23 év után újra találkozik, Mivel a Nő Amerikából tér vissza, a Férfi pedig azóta is Magyarországon várja, rengeteg nyelvi játék és a félreérthetőség sikamlóssága is kiérezhető a szövegből. A menni vagy maradni kérdése pedig egy olyan döntéshelyzet, amely a mai napig is aktuális.

Bátyai Edina, a Csokonai Nonprofit Kft. frissen kinevezett ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: nagy lépés a kerületi kulturális cég életében, hogy koprodukcióban egy független társulattal saját színházi bemutatót hoznak létre. Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából kiemelten fontosnak tartották, hogy egy ilyen rendhagyó vállalással tisztelegjenek a munkássága előtt.  A független színházakkal és alkotókkal való együttműködés is egyértelmű és hossztávú célja a Csokonainak.

Boronkay Soma a készülő előadás dramaturgja kiemelte, hogy hogy a dráma ugyan nem Göncz legjátszottabb műve, mégis talán  ez az anyag visz legközelebb az író személyiségéhez. A darab férfi szereplője sokban tükrözi Göncz Árpád személyes sorsát és élményeit, tapasztalatai.

Az előadás rendezője Kerkay Rita, a székesfehérvári Vörösmarty Színház fiatal művésze, akinek több rendezését is bemutatta már az anyaszínháza. A Mérleg-ben a sorsszerűség kérdése foglalkoztatja leginkább: mennyire van előre megírva az életünk története? é