Ahol csatát veszt a remény…
MARIUPOL – Unlost Hope/Harcban a reménnyel című dokumentumfilm ingyenes, nyilvános vetítése az orosz agresszió első éves évfordulója alkalmából.
Hogy lehet szavakba önteni, amikor az éjszaka közepén bombatalálat éri az ember otthonát és a karjaiban hal meg a tízéves fia? Milyen érzés egy légiriadó kellős közepén szülni, egy folyamatosan tűz alatt álló kórházban? Hogy lehet ép ésszel kibírni, hogy naponta százak halnak meg az ember szeme láttára, köztük közeli rokonok, ismerősök? Az ukrajnai háború első hónapjaiban forgatott film a Mariupolban élő újságíró, Nadiya Sukhorukova naplója alapján, túlélő civilek – hétköznapi emberek – szemével mutatja be a korábban virágzó kulturális életéről ismert város megszállását, az invázió okozta pusztítást és humanitárius katasztrófát: félmillió gyerek, nő és idős ember életét a pokolban, amit eddig csak a hírekben láthatott a világ. Egy olyan város történetét, ahol a reményen kívül minden elpusztult.
A filmet eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítjük március 3-án, pénteken 18 órakor a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban. Ezzel az ingyenes vetítéssel emlékezünk közösen a Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungaryvel az értelmetlen orosz agresszió áldozataira.
Az eseményt 16 éven felülieknek ajánljuk.
A film előzetese: https://youtu.be/aFa-x6M57Nw