Göncz Árpád drámájának szerepeit Varga Mária és Zsótér Sándor alakítják, az előadást augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Menni vagy maradni? Bátorság vagy gyávaság? Generációk óta felmerülő kérdést feszeget Göncz Árpád Mérleg című darabja, melynek a napokban tartották az olvasópróbáját. A drámát augusztus 3-án, a néhai köztársasági elnök beiktatásának évfordulóján mutatják be a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, ezzel tisztelegve a 100 éve született volt köztársasági elnök és író emléke előtt. A Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. közös produkcióját Kerkay Rita rendezi.

Az előadás érdekessége, hogy Kerkay a Színház és Filmművészeti Egyetemen a Kossuth-díjas Zsótér Sándor osztályába járt, aki az előadásban a „Férfi” szerepét alakítja. A „Nőt” a legendás Varga Mária kelti életre a színpadon. A művészek már az első próbán igazán összeszokott páros benyomását keltették; tökéletes átéléssel jelenítették meg a hajdani szerelmeseket, akiket a történelem viharai évtizedekre elsodortak egymástól.
„Egy-két bútor, pár kis szobor, néhány nipp lesz csak a színpadon, mintha a nagyszüleink nappalijában lennénk. Az apró porcelánfigurák is segítenek majd életre kelteni a „Férfi” és a „Nő” régi történeteit. Nagyon fontos például, milyen sorrendben vannak az asztalon ezek a tárgyak, mert minden csere más-más nézőpontot tükröz” – vélekedett az olvasópróba elején Kerkay Rita rendező.

A két színész a következő hetekben a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban fogják próbálni az előadást, amire már most hatalmas az érdeklődés. Az előadás zenéjét Matkó Tamás szerzi, a produkció létrejöttét a Göncz Árpád Alapítvány is támogatta.
Gerlits Réka, a Terminál Workhouse művészeti vezetője és produkciós vezetője szerint nem is lehetne aktuálisabb ez a téma.

„Bátorság elmenni, vagy inkább maradni az? Ugyanez visszafelé is igaz; gyávaság-e menni vagy maradni? Két karakter, két sors, akik valamikor a rendszerváltás előtt, több, mint húsz éve találkoztak utoljára Göncz Árpád darabjának története szerint. Boronkay Soma dramaturg munkájának köszönhetően Göncz drámai és néhol kifejezetten humoros szövege remek ritmust kapott. A Terminal Workhouse által létrehozott Bátorságok Könyve online magazin külön kampánnyal készül a bemutatóra, melyben az alkotókat nem csupán az előadásban betöltött szerepükről kérdezzük, hanem arról is, mit jelent számukra a bátorság a magánéletükben és a szakmájukban. Alapítótársammal, Mészáros Piroska színésznővel úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan történet, amit nem csupán látni kell, hanem a lehető legtöbb fórumon beszélni róla.” – mondta Gerlits Réka.

A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban a 2022/23-as évadban is repertoáron marad a darab, és az alkotók bíznak benne, hogy vidéken is több helyszínen bemutathatják az előadást.

GÖNCZ ÁRPÁD: MÉRLEG
a Csokonai Nonprofit Kft. és a Terminál Workhouse közös előadása

NŐ – Varga Mária
FÉRFI – Zsótér Sándor
Rendező: Kerkay Rita
Zeneszerző: Matkó Tamás
Dramaturg: Boronkay Soma
Rendezőasszisztens: Tusor Regina
Produkciós vezető: Gerlits Réka

Bemutató: 2022.08.03. 19:00
Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.)