Legalábbis azokkal együtt, akik most szombaton, május 28-án, délután 2-kor ellátogatnak XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteménye  rendezvényére.

A Közösségek Hete alkalmából közösségformáló csoportos horgolásra várnak ugyanis minden érdeklődőt. A nagysikerű Nagyi Lakószobája kiállítás kísérőprogramjaként a foglalkozás során a résztvevők megismerhetik a horgolási technika
alapjait, a csetneki csipke alapmotívumait.

Színes fonalak segítségével virágmintát készítünk.

A foglalkozás ára 1500 forint, ami tartalmazza a:
→ mintalapot
→ fonalat
→ horgolótűt
Foglalkozásvezető: Király Erika, a Gerillakötő munkacsoportjának tagja, a Nagyi
Lakószoba egyik alkotója.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

A csetneki csipkéről

A csetneki csipke magyar horgolt csipkefajta.

Az 1900-as évek elején alakult ki Csetneken. Létrehozói a Szontagh nővérek.
Csetnek a mai Szlovákia területén fekszik. Az 1900-as években Magyarországon Gömör megye Északi részéhez tartozott.
A 19.század végén a Csetnek környékén termelt dohány iránti kereslet visszaesett, így a kieső keresetet valamilyen munkával pótolni kellett. Szontagh Aranka és Erzsébet ezért úgy döntött, hogy a háziipart kell meghonosítani a környéken. A csipkekészítésre esett a választásuk.
A csetneki csipke az ír csipkéből alakult ki. Eredetileg horgolt motívumokat horgolt hálóval kötöttek össze. A kétféle csipke között az a különbség, hogy míg az ír csipke a síkból kiemelkedő motívumokat tartalmaz, a csetneki csipke motívumai nem, vagy csak alig emelkednek ki a munka síkjából. A Szontagh nővérek új motívumokat találtak ki, amelyeknek a magyar népi mintakincs az alapja. Ilyen motívumok a gránátalmák, tulipánok,rózsák, szőlőfürtök, szőlők, bajuszkák. Ezek a mintaelemeknek sajátos horgolási technika, az un. csetneki láncszem az alapja. Ebben is eltér az ír csipkétől. Kezdetben a mintaelemeket összekötő hálókat is horgolták, s a betétszál egy vastag szál volt. Ez a technika az I. világháború előtt volt elterjedt. A későbbi időkben a betétszál vékony szál lett, vagy el is hagyják, s az alaphálót varrják. A csipke így lazább, könnyedebb lett és vegyes technikájúvá vált a csetneki csipke.
A csetneki csipke készítése során először az egyes motívumokat horgolják meg. Egy textilre felrajzolják a mintát, majd az elkészült motívumokat felvarrják a textilre.

A fotón egy csetneki csipke baba rékli részlete 1908-ból (az Iparművészeti Múzeumban látható)