Volt egyszer egy Pestújhelyi Napok rendezvény sorozat, amely 1993 óta rendszeresen programokkal árasztotta el a pestújhelyieket. A rendezvény néhány év alatt nemes egyszerűséggel „beleégett” a pestújhelyi köztudatba. Ebben persze nagy segítséget jelentett az a logó is, melyet Gyulai Líviusz – a néhai Kossuth-díjas pestújhelyi grafikus – készített 1999-ben, s mely a Pestújhelyi téren található, a pestújhelyiek közadakozásából felújított kerekeskutat ábrázolja.

A járvány miatt az elmúlt években elmaradt a rendezvénysorozat, de idén ismét lesznek

Pestújhelyi Napok.

„Kérem, jegyezzük meg a dátumot: május 26-29.” – vágott a közepébe Nagy Edit, a Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője.

„Ez két szempontból is fontos, egyrészt két év után végre először személyesen is találkozhatunk majd mindenkivel, másrészt a korábbi évekkel ellentétben most rövidebb, de emiatt talán sűrűbb is lesz a programsorozat.”

Az elmúlt két évben az egészségügyi korlátozások miatt csak az online fotópályázatot – A nyaraló embert és Az álarcos embert – tudták lebonyolítani a szervezők. A Pestújhelyi Napok egyik legnépszerűbb programja tartotta tehát „életben” ezt a halhatatlannak tűnő rendezvénysorozatot.

„Idén is lesz fotópályázat és ahhoz kapcsolódóan lesz kiállítás is. Ezúttal A felszabadult embert kértük megörökíteni a pályázóktól. Először azt gondoltuk, a pandémia utáni békés időszakban ez egy könnyűnek ígérkező téma lesz, de nem számoltunk a járvány elhúzódásával, másrészt a háborús helyzetet sem tudtuk bekalkulálni. Most csak reménykedni tudunk benne, hogy az alkotóknak a jelen helyzetben is sikerül majd néhány felszabadult élethelyzetet lefotózniuk” – mondta Nagy Edit.

A Prizma Alkotókörrel közösen szervezett pályázat és kiállítás korábban akár 50 fotós 300 munkáját is jelentette. Idén nem tudni még, mennyi pályamű lesz – ez kiderül majd május 28-án 15 órakor a Folyosó Galérián -, de a szervezők bíznak benne, hogy két év szünet után a régi alkotókedv is visszatérhet.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy május 26-29-e között minél több érdeklődővel találkozhassunk. Egyrészt azzal, hogy megpróbáltunk olyan programokat kitalálni, melyek remélhetőleg sok embert idecsábítanak majd, illetve a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozat közel három évtizedes történetében először konkrét meghívást küldtünk a rákospalotaiaknak és újpalotaiaknak.”

Az idei Pestújhelyi Napok megnyitója (május 26-án 18.30-kor) a Külvárosi Szalon harmincéves születésnapja lesz. A szervezők az elmúlt három évtized több mint 250 kiállításából válogattak a jubileumra. Aznap este pedig „ütős” programmal nyit a Kerti kocsma is, ahol Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas művész Máté Péter dalaival szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

„Május 27-én egy hagyományos programmal kezdünk: két művészeti alkotókörünk, a Textilvarázs és a Tűzvirág is bemutatkozik Nyitott Műhely címmel. És ugyanazon a napon lesz az első XV. kerületi sörkorcsolyaverseny is. A pestújhelyi, rákospalotai és újpalotai nevezőktől izgalmas és egyedi sörkorcsolyákat várunk, melyeket egy szakavatott zsűri fog értékelni. A sörkorcsolyákat pedig a közönség is megkóstolhatja majd.”

Így minden kerületinek ajánlani tudjuk a május 27-i Szenes Iván-estet, a másnapi temetői sétát (izgalmas élettörténeteket rejt a Rákospalotai köztemető), Marék Veronika mackómeséit (Boribon kalandjait) két neves művész, Rezes Judit és Szabó Győző előadásában, és a Scherer Péter, Parti Nóra és Marton Péter által előadott esti Karinthy abszurdot, az Utazás a koponyám körült is.

„Idén a Pestújhelyi Napok záróeseménye május 29-én pont a gyereknapra esik, ezért ezen a napon a családokon és a gyerekeken lesz a hangsúly. Lesz majd térzene, főzőverseny, sportversenyek, szabadtéri játékok, kézműves játszóházak és még számtalan meglepetés, melyek egyelőre szervezés alatt vannak. Az biztos, hogy a 29. Pestújhelyi Napok programsorozat este 19 órakor a Pestújhelyi téren levő zenepavilonnál Juhász Anikó gitárestjével fog zárulni.”

Szóval sok-sok izgalmas program várja majd az érdeklődőket május utolsó hétvégéjén. Ezért is mondta Nagy Edit az interjú elején, hogy jegyezzük meg a május 26-29-i dátumot!

Riersch Tamás