Már régóta készülök arra, hogy írjak egy-két nagyszerű kerületi kezdeményezésről, ami a régi értékeinkre hívja fel a figyelmet. Ilyen a két helytörténeti emlékfasor, és ilyen a Város-emlék-képek nevű emléktábla-sorozat is, amiről ez a bejegyzés szól.

Emléktáblát sok helyen sok apropóból állíthatnak a közösségek, ezek célja nevükből kiolvasható: emlékezni akarnak valakire vagy valamire, meg akarnak örökíteni egy régvolt dolgot, egyszersmind tiszteletet akarnak kifejezni. Erről van szó a XV. kerületben is, ahol 2013 óta Rákospalotán és Pestújhelyen avattak tíz táblát, de már készül az első újpalotai zománctábla is.

Az első tábla a régi Vigadó, mai városháza épületére került még 2013-ban

Az első emléktáblát a volt Vigadó, jelenleg az önkormányzat Hubay Jenő téri épülete kapta 2013 februárjában. Az ötlet a Csokonai Művelődési és Sportközpont munkatársától, Sz. Urbán Szilviától származik. Régi épületek, jeles helyek kapnak emléktáblát, melyeken korabeli fotók mutatják be a gyakran megváltozott, átépült épület eredeti arcát. Rövid magyarázó szöveg idézi fel az épület, vagy a benne helyet kapó közösség múltját is.

De nem csak épület kapott táblát, hanem a híres-hírhedt sárga keramit is, ami magyar találmány volt, és kezdetben nagyszerűnek bizonyult a hol poros, hol sáros utakon való közlekedés javítására, és egész települések tudtak lelkesedni érte. Később a motorizáció elterjedésével csúszóssága miatt gyilkos, és felszámolandó útburkolatnak minősült – a kerület utolsó ilyen burkolatú utcájának aszfaltozásakor – néhány méteres sárga keramitos szakasz meghagyása mellett – kapott emléktáblát a burkolat. A keramit történetéről olvashattatok a blogon is, de megírta az Urbanista is, hogy eltűnhet Budapestről az utolsó csúszós sárga kő is.

A keramitra emlékező tábla avatása 2014 szeptemberében

Van olyan emléktábla, aminek külön tartókonzolt kellett gyártani, mert már nem volt meg az a ház, amire emlékeztet, így nem is lett volna mihez rögzíteni (Emlék tér), aztán van olyan, amelyiknek az egyik templom lelkésze nem örült, így bár a tábla elkészült, nem helyezték ki. Mivel az ingatlan tulajdonosának hozzá kell járulnia a kihelyezéshez, ahol tisztázatlanok a tulajdonviszonyok, szintén állványra kell felhelyezni az emléktáblát.

Amikor ez a bejegyzés megjelenik, már megvan a következő tábla helye: Rákospalotán az Arany János és Kinizsi utcák sarkán, a Rákos úti református templom háta mögötti volt református elemi iskola falán lesz jelölés.

A Város-Emlék-Képeknek a Rákospalotai Múzeum is szentelt egy aloldalt, de itt a blogban is igyekszem összegyűjteni és később is frissíteni a táblák listáját. A feltüntetett dátum a kihelyezés időpontját jelzi.