A Pestújhelyi Közösségi Ház méretét tekintve a kulturális központ legnagyobb közművelődési intézménye. Az épület Pestújhely szélén fekszik, eredetileg iskolának épült. 1977-ben az épületben megszűnt az oktatás, két év átalakítás után úttörőházként működött, majd 1990-től Diáktanya néven szolgálta az ifjúság szórakozását. 1991-ben vezetőváltás történt, Pintér Zsuzsánna vezetésével csatlakoztunk a Csokonai Művelődési Központhoz, majd lettünk 1992. júniusától Pestújhelyi Közösségi Ház.

A belső átalakításoknak köszönhetően az épület rendelkezik olyan közösségi helyiségekkel, amelyek minden korosztály számára lehetővé teszik a változatos programkínálatot. Klubjaink, alkotóköreink, a táncot, mozgást, sportolást biztosító csoportjaink, az egészséges életmód kialakítását kínáló közösségeink, az itt élők között kedveltek, látogatottak.

A házban működő Külvárosi Szalon képző- és iparművészeti, alkalomadtán tematikus és helytörténeti tárlatai és a Folyosó galéria fotókiállításai művészek és látogatók között egyaránt népszerűek. Gyermekszínházi előadásainkon a magyar színházi élet legjobb előadásait láthatja az óvodás és kisiskolás korosztály.

Legrangosabb rendezvényünk az 1991-ben útjára indított Pestújhelyi Napok, amit a helyiek aktív közreműködésével szervezünk és rendezünk.  Az általában 10 napos rendezvénysorozaton kiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel, családi nappal igyekszünk megörvendeztetni a pestújhelyieket.

A Ház köré szerveződött civil „lokálpatrióta aktivistákkal” karöltve, elkötelezetten kutatjuk és bemutatjuk immár 112 éves településünk hétköznapjainak és ünnepeinek történetét. (Helytörténeti kiállítások, Desszert rendezvények).

Közel három évtizede – művészeti, mozgásos, személyiségfejlesztő és ismeretterjesztő témájú – nyári, napközis táborokat szervezünk. Az öt éve útjára indított „Páratlan vakáció” rendezvénysorozatunkban a nyári szünidő minden páratlan hétköznapján ingyenes programot biztosítunk a gyerekeknek.

2021. márciusától a mi intézményünk is – egy rövid, de annál boldogabb nyári lélegzetvételtől eltekintve – részlegesen, majd teljesen bezárta kapuit a látogatók előtt.

Bár a folyosók, termek üresek, hiányzik a napi nyüzsgés, a ház munkatársai azonban most is dolgoznak, online formában próbáljuk közvetíteni programjainkat, kiállításainkat – és nagyon várjuk a személyes találkozást.